TEST3

Concerten

Een serie concerten in Ruurlo, doorgaans gehouden in de Theaterzaal van het Kulturhus.

Het Hexagon Ensemble en Ekaterina Leventhal

Feestelijk kerstconcert

15 dec 2024 - 15.00 uur
Kulturhus, Nieuweweg 5, Ruurlo
Kaarten € 23.50
Jeugd t/m 18 jaar gratis

Feestelijk kerstconcert Het Hexagon Ensemble en Ekaterina Leventhal

Het bekende Hexagon Ensemble en operazangeres Ekaterina Leventhal brengen een feestelijk kerstprogramma met composities van Mozart, Tsjaikovski, Canteloube en Pijper. De werken die het ensemble en Ekaterina hebben uitgekozen passen uitstekend bij de kersttijd. De wijze waarop ze worden vertolkt is overrompelend, indringend, hartstochtelijk en virtuoos. De musici staan voor passie, voor kwaliteit, vernieuwing en avontuur en bezorgen het publiek een middag om nooit te vergeten.

Dertig jaar
Het Hexagon Ensemble zorgt elk jaar weer voor een verrassend repertoire en originele programmering. Het ensemble bestaat al ruim dertig jaar en heeft al drie keer voor de KunstKring opgetreden. De eerste keer met het programma ‘De verbeelding’, een programma dat gebaseerd was op de compositie ‘Schilderijen van een tentoonstelling’ van componist Moessorgski. Daarna met ‘Een ontmoeting met Vincent van Gogh’ en de laatste keer een familievoorstelling met ‘Dagboek van een cello’ waarbij Maartje van Weegen het verhaal vertelde. De musici hebben zichtbaar plezier in hun spel en maken elk concert tot een bijzondere belevenis. Geen bibliotheek is veilig voor de zes leden van het Ensemble. Overal ter wereld zoeken zij naar onbekend of vergeten repertoire. Door deze speurtocht beschikken zij over een unieke catalogus met meer dan 4000 werken: onbekende stukken van bekende componisten, maar ook werken van onbekende componisten.

Musiceren op het allerhoogste niveau bindt de musici en is een voortdurende en aangename uitdaging. Ze willen hun toppositie nationaal blijven waarmaken en internationaal verder uitbouwen. Ook willen ze hun artistieke kwaliteit verdiepen en verruimen door nieuwe grensverleggende samenwerkingen aan te gaan en spraakmakende cross-overs te (co)produceren. Last but not least willen ze verder bouwen aan een uniek eigen repertoire en hun programmering nog beter toespitsen op een breed publiek; van doorgewinterde liefhebbers tot nieuwkomers in de kamermuziek.

Grote podia in binnen- en buitenland
Het ensemble verzorgt sinds 1991 vele succesvolle optredens, onder meer in het Concertgebouw in Amsterdam, De Doelen in Rotterdam, Wigmore Hall in Londen, Parijs, Straatsburg en onder meer het Festival van Vlaanderen. Ook maakte het Hexagon Ensemble een tournee naar de Verenigde Staten, waar naast concerten ook masterclasses gegeven werden. Andere tournees leidden de afgelopen jaren naar Slovenië, Frankrijk en Italië. In 2014, 2015 en 2017 maakte het Hexagon Ensemble succesvolle tournees naar Rusland met de programma’s De Verbeelding, Een ontmoeting met Vincent van Gogh en De Sneeuwstorm. In 2015 en 2017 was het Hexagon Ensemble ‘artist in residence’ van het Ufa Arts Festival in Bashkortostan. En tussendoor zijn ze bereid om ook in kleine plaatsen als Ruurlo hun publiek te verwennen met hun veelzijdigheid en prachtige spel. Het Hexagon ensemble heeft inmiddels een groep trouwe fans in Berkelland. Vergeet niet om je portemonnee mee te brengen want het ensemble heeft al negen goed ontvangen cd’s uitgebracht met daarop een dwarsdoorsnee van prachtige kamermuziek voor blazers en piano.

Bezetting en Programma
[read more]
Ekaterina Leventhal, sopraan, werd geboren in Tasjkent, de hoofdstad van Oezbekistan, een republiek in de voormalige Sovjet-Unie. Ze studeerde zang aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag en harp aan de Conservatoria van Enschede, Detmold (Duitsland) en Rotterdam. Voor beide behaalde zij cum laude haar masterdiploma. Ekaterina maakt op dit moment carrière als operazangeres en theaterperformer. Zij werkt mee aan de producties van verschillende operahuizen en muziektheatergezelschappen en maakt eigen theaterproducties waarin zij haar talenten en mogelijkheden combineert.
Wout van den Berg Fluitist (1991) en zakelijk/artistiek leider van het Hexagon Ensemble studeerde fluit aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag bij Frans Vester, waar hij een grote liefde voor kamermuziek en oude muziek ontwikkelde. Hij concentreert zich volledig op de kamermuziek. Met Het Hexagon Ensemble speelde hij op vele podia in binnen- en buitenland. Ook werkte hij mee aan cdproducties met werken van Henk Badings en Rudolf Escher.
Bram Kreeftmeijer Hoboïst van het Hexagon Ensemble en Solo hoboïst van Het Gelders Orkest v.a. 1994) en Hoboïst van Combattimento studeerde hobo bij Ernest Rombout aan Het Utrechts Conservatorium. Daarnaast valt hij in als eerste hoboïst bij het Koninklijk Concertgebouworkest, het Rotterdams Philharmonisch Orkest en het Radio Filharmonisch Orkest.
Arno van Houtert Klarinettist van het Hexagon Ensemble en Solo klarinettist van de philharmonie Zuidnederland (klarinet) studeerde klarinet aan het Brabants Conservatorium te Tilburg. Hij behaalde daar zijn B-diploma bij Huib Steendijk en vervolgde zijn studie bij Walter Boeykens. In 1983 behaalde hij het diploma Uitvoerend Musicus cum laude. Hij was sinds 1979 als klarinettist verbonden aan Het Brabants Orkest, nu philharmonie zuidnederland. Vanaf 1997 als soloklarinettist.
Christiaan Boers Hoornist en Arrangeur van het Hexagon Ensemble en Kerkelijk werker studeerde hoorn bij Piet Schijf aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. Na deelname aan het Europees Jeugd Orkest belandde hij in Engeland. Daar studeerde hij verder bij Julian Baker aan de Royal College of Music te Londen. Ruim drie jaar was hij verbonden aan het Royal Opera House Covent Garden en maakte solisten en dirigenten van wereldfaam van dichtbij mee.
Marieke Stordiau, Fagottist (2005) van het Hexagon Ensemble en het Nederlands Blazers Ensemble studeerde aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam bij John Mostard en Brian Pollard. Van 1984 tot 2001 werkte ze bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Ook vormde zij jarenlang een duo met pianist/componist Marjolein Bakker. Diverse componisten hebben werken aan hen opgedragen. Sinds 1992 maakt ze deel uit van het Nederlands Blazers Ensemble.
Frank Peters Pianist van het Hexagon Ensemble en Hoofdvakdocent piano aan het Conservatorium van Amsterdam studeerde bij Jan Wijn aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam. Zijn einddiploma behaalde hij “Met Onderscheiding”. Na het winnen van onder andere het Internationale Prokofjev Concours te Sint-Petersburg, concerteerde hij op alle grote podia van Nederland. Daarnaast trad hij op in bijna alle landen van Europa, in Rusland, China, Australië en in de Verenigde Staten. Frank Peters is actief in de meest uiteenlopende genres van de pianoliteratuur. Als solist trad hij op met onder andere het Radio Filharmonisch Orkest, het Radio Symfonie Orkest, het Residentie Orkest, Het Gelders Orkest en het Pools Nationaal Radio Orkest.

PROGRAMMA

Wolfgang Amadeus Mozart (1756 -1791) Kwintet KV 452 in Es groot (1784)
-largo-allegro moderato
-larghetto
-Rondo. allegretto
hobo-klarinet-fagot-hoorn-piano

Marie-Joseph Canteloube (1879 -1957) Uit: Chants d’Auvergne (1923 – 1930/1955) (arr. David Walter)
-Au près de ma blonde
-La délaissée
-Obal din lou Limousin
-Baïlero
-Au pré de la rose
-Pastourelle
-La fileuse
sopraan-fluit-hobo-klarinet-fagot-hoorn-piano

Pauze

 Willem Pijper (1894 -1947) Noëls de France (1919) (arr. Simon van Prooijen)
-La messe de Minuit
-Dans les ombres de la nuit
-Noël des Bourgeois de Châtre
-Noël pour l’amour de Marie
-l’Appel des Bergers
-Entre le boeuf et l’âne gris
sopraan-fluit-hobo-klarinet-fagot-hoorn-piano

Pjotr Iljitsj Tsjaikovski (1840 -1893) Uit de Notenkraker Suite (1891/1892) (arr. Shaura Sagitova)
-Ouverture
-Mars
-Dans van de rietfluiten
-Bloemenwals
fluit-hobo-klarinet-fagot-hoorn-piano

 Wolfgang Amadeus Mozart (1756 -1791) Concert Aria KV 505 ‘Ch’io mi scordi te ?… Non temer, amato bene’ (1786) (arr. Arie Boers)
sopraan-fluit-hobo-klarinet-fagot-hoorn-piano [/read]